Ontdek de Koloniën van Weldadigheid

Welkom in de Koloniën van Weldadigheid. Meer dan 200 jaar geleden kwamen hier de arme mensen uit het westen van Nederland aan om een nieuw leven op te bouwen. Ze kregen een boerderijtje, een stukje grond en de kinderen moesten iedere dag naar school. Deze bijzondere geschiedenis kun je zelf beleven en ervaren. Ga je mee op ontdekkingstocht? Beleef een unieke dag uit!

Hier moet je zijn!

De perfecte start voor een dagje uit is het bezoekerscentrum in Frederiksoord. Hier vind je museum De Proefkolonie en treed je samen in de voetsporen van de eerste vijf gezinnen die in 1818 op het Drentse platteland en nieuwe toekomst vonden.

In het museum wordt volop gebruik gemaakt van de meest moderne technieken. Je kunt zelfs chatten met Generaal Johannes van den Bosch. Doe je mee?

Beleef het zelf!

Ga op ontdekkingstocht en maak een tochtje in de Kolonietram of stap in de Elektrische Kolonie Express. De gids brengt je langs de leukste en interessantste plekjes. Vergeet niet om in het Koloniehuisje en Kolonieschooltje te kijken. Op speciale dagen vertelt Jansje Biemans je in haar huisje alle geheimen uit de Koloniën van Weldadigheid.

Interactieve routes
Ga zelf op pad en beleef mooie avonturen. Kraak de code met de Kolonie Cryptex Route, doe de Kolonie Speurtocht of volg het Struunpad door de Tuinen van Frederiksoord. In het museum De Proefkolonie helpen ze je op weg!

Samen op avontuur!

In Kolonie III (Willemsoord) kun je lekker spelen, klimmen, klauteren en ervaren hoe het is om als pauper te leven. Kom spelen in de Koloniespeeltuin en speel samen een potje midgetgolf. Doe mee met het Kolonieavontuur en beleef het mysterie van Willem en Marianne. Ga met de kolonisten Hans en Dirk ‘Op Paupervisite’ of maak een tijdreis en ga 200 jaar terug in de tijd met de ‘Virtual Reality Experience’. Je vindt al dit leuks bij Eethuys De Steen, Steenwijkerweg 155 in Willemsoord.