Beleef De Tuinen

In het hart van de Koloniën van Weldadigheid liggen De Tuinen van Frederiksoord. Jarenlang een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Sinds kort zijn De Tuinen weer open en toegankelijk voor iedereen. Kom heerlijk struinen en ontdek de pracht uit het verleden en de ambities van nu. In de Tuinen van Frederiksoord vind je De Fruithof, De Tuin zonder Drempels en de Tuinbouwschooltuin.

Kom kijken en proeven in De Fruithof

De Fruithof is een belevenis! Op meer dan 8 hectare grond zijn verschillende kleinere boomgaarden, omringd door struiken vol bloemen, bessen en bottels. Hier staan zo’n 800 bomen en 550 verschillende historische fruitrassen. De grootste collectie van Europa. Dat is best bijzonder!

Tuin zonder Drempels

In de Tuin zonder Drempels (ook wel Van Swietentuin genoemd) wordt mede zichtbaar gemaakt hoe je met een hoge leeftijd of beperking actief in een tuin bezig kunt zijn. In deze prachtige voorbeeldtuinen, die het hele jaar door bloeien, kan iedereen ideeën opdoen om van een tuin te genieten. Brede paden, verhoogde plantenbakken en voldoende ruimte om te bewegen zijn hier kenmerkend. In het paviljoen van de Tuin zonder Drempels is liggende verzorging mogelijk.

Tuinbouwschooltuin

Dankzij een gift van Majoor van Swieten werd in 1884 de Tuinbouwschool gesticht. Vanuit heel Nederland kwamen de studenten, ook wel tuinhazen genoemd, naar Frederiksoord. Deze studenten werden geroemd om hun enorme praktijkkennis en ervaring. Prachtige borders met bloemen en planten, de rotstuin en de Franse tuin waren destijds een lust voor het oog en de kassen en kwekerij waren belangrijke onderdelen voor het onderwijs. Hoewel er lange tijd geen onderhoud heeft plaatsgevonden, wordt er weer in de Tuinbouwschooltuin geïnvesteerd. Zo zijn onder andere oud-leraren en oud-leerlingen regelmatig aan het werk om het geheel in haar volle glorie weer tot bloei te laten komen.

Struinen door De Tuinen

  • Volg de blauwe bordjes ‘Beleef De Tuinen’ door De Fruithof en De Tuin zonder Drempels (1 km)
  • Volg de bruine bordjes ‘Van Swieten Tuinbouwschoolroute’ (1,5 km)

Beide routes starten bij museum De Proefkolonie in Frederiksoord.

Toegangkaarten

Combi-tickets voor De Tuin zonder Drempels en De Fruithof (inclusief Struunkaart) zijn verkrijgbaar in museum De Proefkolonie. De Tuinbouwschooltuin is vrij toegankelijk. Wil je het Kolonieschooltje in de Tuinbouwschooltuin bekijken dan kun je hiervoor ook een kaartje in het museum kopen. Dit kaartje geeft ook toegang tot het Koloniehuisje in Frederiksoord.

‘Kom heerlijk struinen door De Tuinen’