Welkom in de Tuinbouwschooltuin

Kent u de Zuileik, Valse Christusdoorn of Varenbeuk? Deze bijzondere groene monumenten zijn te bewonderen in de tuinen van de G.A. van Swieten Tuinbouwschool in Frederiksoord. In 1884 opgericht door de Maatschappij van Weldadigheid om extra invulling te geven aan de pijler scholing. Gedurende 121 jaar heeft de school op hoog niveau gefunctioneerd en de tuinen vormden de basis voor het praktijkonderwijs.

Het zindert van de activiteiten

Prachtige borders met talrijke bloemen en planten, de rotstuin en Franse tuin waren destijds een lust voor het oog en de kassen en kwekerij belangrijke onderdelen. Hoewel er lange tijd geen groot onderhoud heeft plaatsgevonden, wordt er weer in De Tuinen geïnvesteerd. Zo zijn onder andere oud-leraren en oud-leerlingen (vroeger tuinhazen genoemd) regelmatig aan het werk om het geheel in haar volle glorie weer tot bloei te laten komen. Het zindert inmiddels van de nieuwe activiteiten in de Tuinbouwschooltuin.

Kom struinen in de tuinen!

  • Ga op pad en volg de  G.A. van Swieten Tuinbouwschool wandelroute
  • Gebruik de SpaceTime Layers APP voor weetjes en extra informatie onderweg
  • Bezoek het authentiek, ingerichte Kolonieschooltje en ga 200 jaar terug in de tijd
  • Neem een kijkje bij de Makkertuin waar onder andere eetbare bloemen en pompoenen worden verbouwd
  • Bezoek de Innovatiekas. Hier is een ware proeftuin in ontwikkeling waar verschillende innovatieve, vernieuwende bedrijven op het gebied van duurzaamheid, circulaire voedselproductie en ecologische producten intrek hebben genomen
  • Ontdek een prachtig tinyhouse

De Tuinbouwschooltuin is elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang en de toegang is gratis. Wilt u het Kolonieschooltje bezoeken dan kunt u een toegangskaartje kopen in Museum De Proefkolonie. Welkom in De Tuinen van Frederiksoord!