Welkom in museum De Proefkolonie

Museum De Proefkolonie

Welkom in dit bijzondere belevingsmuseum, dat u zo’n 200 jaar terug in de tijd brengt. In 1818 komt de sociaal bewogen Johannes van den Bosch met een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden door de stichting van landbouwkoloniën. Dit is het begin van de invloedrijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht. Eind 1818 staan er 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gaan er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

Zie – Beleef – Verwonder
Stap binnen in de stadse achterbuurten van toen: ruik de armoede en voel de ellende. Bekijk de film die laat zien hoe de eerste kolonisten na een zware reis arriveren in hun nieuwe paradijs. Ontdek in de expositieruimte wat er terecht komt van de ambities van Van den Bosch. Hier wordt duidelijk hoe zijn tot op de cent doorgerekende plannen botsen met de weerbarstige praktijk. Krijg tenslotte antwoord op de vraag hoe het de landbouwkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid is vergaan en maak kennis met de unieke materiële erfenis van dit sociale experiment.

Historische erfenis
Hier in het gebied Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord en Boschoord is 200 jaar geschiedenis af te lezen. Je herkent er de landschappelijke neerslag van een maatschappelijk ideaal. Kenmerkende landschapsstructuren, tientallen monumenten en veel koloniehoeves zijn voor het nageslacht bewaard gebleven. Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes u uit, de bijzondere historische erfenis terug te vinden in het landschap.

Huis van Weldadigheid
Museum De Proefkolonie is gevestigd in het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord. Hier bevindt zich ook een tourist info punt waar onze gastheren en -dames u graag alles vertellen over het gebied van de voormalige vrije koloniën, omringd door drie prachtige Nationale Parken. Ook kunt u hier fietsen huren om het gebied te ontdekken en gezellig eten en drinken in het Grand-Café.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur. In schoolvakanties alle dagen.