Ontdek de Koloniën van Weldadigheid

Welkom in de Koloniën van Weldadigheid. Een verscheidenheid aan monumenten en het karakteristieke landschap vertellen de bijzondere geschiedenis. Ga 200 jaar terug in de tijd en ontdek hoe Generaal Johannes van den Bosch zijn ambitieuze plannen om de armoede in de Nederlanden te bestrijden hier tot uitvoering bracht. Het begin van onze huidige verzorgingsstaat en de start van een invloedrijke geschiedenis. De Koloniën van Weldadigheid zijn in 2021 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

In hartje Frederiksoord staat het Huis van Weldadigheid. Een compleet bezoekerscentrum met museum De Proefkolonie en het Tourist Info Punt. Van hieruit vertrek je voor een bezoek aan het ‘buitenmuseum’ en de vele fiets- en wandelroutes. Het is het bruisend hart van de Koloniën van Weldadigheid en de perfecte start voor een dagje uit of vakantie in de unieke omgeving.

Ervaar het in Museum De Proefkolonie

In het nieuwe museum De Proefkolonie ontdek je het ontstaan van de Koloniën van Weldadigheid en treed je in de voetsporen van de eerste vijf kolonistengezinnen die in 1818 op het Drentse platteland een nieuwe toekomst vonden. Stap binnen in de stadse achterbuurten van toen; ruik de armoede en voel de ellende. Bekijk de multimediale tijdreis die laat zien hoe deze eerst arme stedelingen na een zware reis arriveren in de proefkolonie. Zie, beleef en verwonder!

Beleef het unieke verhaal in het ‘Buitenmuseum’

Ga op ontdekkingstocht in het bijzondere gebied. Neem een kijkje in het Koloniehuisje en Kolonieschooltje en ervaar zelf hoe de kolonisten destijds leefden. Stap op de fiets, de koloniescooter of wandel langs meer dan 30 monumenten. Zie de ambtenarenhuisjes, Huis Westerbeek en de Tuinbouwschool. De monumenten in het gebied zijn allen voorzien van een informatiebord en wanneer je de QR-code op de borden scant, lees je nog meer bijzonderheden. Loop de ‘Monumentenroute’ of fiets het ‘Weldadig Rondje’ om niets te missen. Welkom toen, welkom nu!

Het gedachtegoed van Johannes van den Bosch nu

Anno 2020 zijn de Koloniën van Weldadigheid een broedplaats voor nieuwe, duurzame ideeën op het gebied van bouwen, wonen, zorg, educatie, leven, ondernemen en vrije tijd. Een proeftuin voor sociaal-maatschappelijke initiatieven. Zo worden er ‘Koloniewoningen van de Toekomst’ gebouwd, is er het project ‘Makker van een Akker’, wordt zorg verleend in de Mandenmakerij en wordt er volop geexperimenteerd in de Tuinbouwschooltuin.