Makker van een Akker

Zo’n 200 jaar geleden waren talloze kleine akkertjes kenmerkend voor de Koloniën van Weldadigheid. Met behulp van lokale bewoners en agrariërs brengt de Stichting Weldadig Oord de karakteristieke akkerstructuur van destijds terug in het landschap. Natuurvriendelijk, zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. De gewassen, die verbouwd worden op verschillende akkers, worden verwerkt in streekproducten die in de lokale restaurants worden geserveerd of te koop zijn in de boerderijwinkel in Hoeve Koning Willem lll.

Elke koloniewoning had de beschikking over ongeveer drie hectare grond dat onder leiding van de Maatschappij werd bewerkt, ingezaaid en geoogst. Aanvankelijk vooral met boekweit omdat dit gewas zelfs op voedselarme gronden nog wilde groeien. Vanwege de noodzaak tot vruchtwisseling ontstonden er later talloze kleine akkertjes met onder andere rogge, boekweit, aardappelen, haver en gerst. Naast de hoeve had men een moestuin voor eigen gebruik.

In het boekje ‘Boekweit Terug in de Kolonie’ vind je allerlei leuke info, weetjes en recepten. Ook staat hierin de fietsroute ‘Op fietse langs hoeves en akkers’. Deze route leidt je langs verschillende akkertjes. Een aanrader!

Spacetime Layers

Download
De Spacetime Layers APP
voor een interactieve beleving.