Hoeve Koning Willem III

Deze schuur werd in 1865 in opdracht en naar ontwerp van de Maatschappij van Weldadigheid gebouwd. Het bedrijf staat van oudsher model voor het schaalvergrotingsbeleid van de Maatschappij en heeft altijd een modelfunctie vervuld. De aanwezigheid van moderne melkrobots en automatische voedersystemen getuigen hier ook nu nog van. De architectuur is sober maar verzorgd en kent enkele eclectische elementen.

Deze koloniehoeve was het eerste project van de Maatschappij van Weldadigheid dat financieel rendeerde. Er werkten tot wel 60 kolonisten in loondienst onder leiding van een professionele boer van de Maatschappij. In de jaren ’50-’60 van de 19e eeuw constateerde de Maatschappij dat veel kolonisten niet in staat waren om zelfstandig een boerenbedrijfje te runnen. Door de grond van 15-20 kleine hoeves samen te voegen ontstond deze grote boerderij.

Ook bij deze hoeve stonden oorspronkelijk twee hooischuren aan beide kanten van de hoeve. Het is een rijksmonument en is nog steeds in gebruik. Het huidige moderne melkveebedrijf pacht de schuur en de gronden van de Maatschappij van Weldadigheid.

Spacetime Layers

Download
De Spacetime Layers APP
voor een interactieve beleving.