Water – toen en nu

Ergens tussen 1841 en 1848 is aan de Hooiweg in Frederiksoord – Hoeve 142 – gebouwd. Water voor huishoudelijk gebruik kwam destijds uit een gegraven put. Niet iedere hoeve had een eigen exemplaar. Een aantal hoeves maakte gezamenlijk gebruik van één. Waar de put van Hoeve 142 heeft gestaan is niet bekend. Vroeger werd een waterput met de hand gegraven en bekleed met heideplaggen. Een put zou dan een periode van 100 jaar kunnen doorstaan. Ter verbetering van de waterkwaliteit wierp men er gebrande kalk in. Op verschillende plaatsen in de kolonie zijn deze putten nog aanwezig en te zien.

Off-grid ready woning
Op 21 februari 2020 was de officiële start van de bouw van de off-grid ready woning op de locatie waar vroeger Hoeve 142 stond. De bouw maakte deel uit van het project: ‘Koloniewoning van de Toekomst’. Er is een plaquette onthult met deze historische datum. De moderne koloniewoning is de eerste woning waar regenwater de bron is voor het huishoudelijk water. Regenwater wordt opgevangen en door een waterzuiveringsinstallatie gezuiverd. In de ondergrondse betonnen bak kan 20.000 liter water opgeslagen worden. Voor gebruik wordt het water gefilterd door een Drop2Drink unit. Er is verder geen drinkwateraansluiting aanwezig. Ook is er geen gasaansluiting en aansluiting op het riool.

De Koloniewoning van de Toekomst
Je kunt ze niet missen. Wanneer je in het gebied van de Vrije Koloniën van Weldadigheid bent, zie je prachtige nieuwe kolonistenhuisjes. Waar door de eeuwen heen de oorspronkelijke koloniewoningen verloren gingen, worden in Frederiksoord en Wilhelminaoord weer nieuwe gebouwd. Inmiddels zijn er vijftig ‘Koloniewoningen van de Toekomst’ opgeleverd en de komende jaren komen er nog eens tien bij.

Spacetime Layers

Download
De Spacetime Layers APP
voor een interactieve beleving.

Water toen en nu - Koloniewoning van de Toekomst Frederiksoord