Hooischuur

Bij de zes grote boerderijen van de Maatschappij van Weldadigheid stonden elk twee van deze graan- of hooischuren. Deze hooischuur stamt uit de tijd van de oude boerderij die hier in 1864 stond maar door brand werd verwoest. De hooischuur bleef behouden en is de enige die is  overgebleven van de in totaal twaalf stuks.

De zes grote boerderijen van de Maatschappij van Weldadigheid; Hoeve Koning Willem lll in Wilhelminaoord, Hoeve Generaal van den Bosch, Hoeve Amsterdam en Hoeve Utrecht alle drie in Willemsoord en Hoeve ’s Gravenhage in Westvierdenparten (staat er niet meer) hadden aan beide kanten van de  grote schuur twee hooischuren staan. Alleen bij hoeve Prinses Marianne is er nog één overgebleven.

Prinses Marianne, dochter van Koning Willem I en zuster van Willem en Frederik heeft via haar vader en broer een binding met de Maatschappij van Weldadigheid. Het is een sterke vrouw die niet erg onder de indruk lijkt van beperkende regels en protocollen. Ze zal één van de meest belangrijke begunstigers van de Maatschappij van Weldadigheid blijken te zijn. Zo heeft zij het ook financieel mogelijk gemaakt om deze boerderij te kunnen bouwen. Zoals het goede gevers in die tijd betaamt, laat zij zich niet voorstaan op haar goedgeefsheid en blijven de giften anoniem. Pas na haar overlijden wordt de naam van De Dankbaarheid veranderd in Hoeve Marianne.

Spacetime Layers

Download
De Spacetime Layers APP
voor een interactieve beleving.