Laden Evenementen

‘Rotan uit Noordwolde: van ambacht naar design’

‘Rotan uit Noordwolde: van ambacht naar design’. Ontwerper Gerard van den Berg verwierf in 1985 bekendheid met zijn bijzondere ontwerpen voor de rotanindustrie in Noordwolde. Zo werd zijn stoel DES2021 voor Rohé in dat jaar uitgeroepen tot ‘stoel van het jaar’.

De bijzondere nationale en internationale designgeschiedenis van Noordwolde startte al in 1908 toen de eerste en enige Rijksrietvlechtschool van ons land werd opgericht. Ruim 1000 jongvolwassenen leerden er het vak van stoelenmaker. Directeuren en leraren van naam en faam brachten de opleiding naar een hoog niveau. Het schitterende vlechtambacht groeide uit tot een industrie met een productie van ruim 200.000 stoelen per jaar. Zelf zijn de vaklieden van weleer altijd bescheiden gebleven over hun producten: ze maakten immers ‘maar’ stoelen. Toch hebben de vlechttechnieken in de decennia daarna veel industriële ontwerpers geïnspireerd tot niet zelden bijzondere modellen.

In de expositie worden de topstukken in de spotlights gezet. Ook wordt bij de opening van de expositie een boek gepresenteerd waarin niet alleen de historie van het vlechtambacht wordt belicht, maar waarin vooral ook de toonaangevende designers en hun ontwerpen worden gepresenteerd. Naast Gerard van den Berg komen we ook Dirk van Sliedregt, Jan des Bouvrie, Rudolf Wolf, Roderick Vos, Luit van der Helm, Ruud Jan Kokke en vele anderen tegen. Dutch design in Noordwolde … een bijzonder en belangrijk verhaal!

Ga naar de bovenkant